Press Releases | Visa

‘Vergeten’ geld: Belgische vakantiegangers hebben thuis € 47 miljoen aan buitenlands geld liggen

19/08/2015

Press Release Image

De helft van de Belgische reizigers strooit met geld op de luchthaven

Brussel, 19 augustus 2015: Stapels buitenlands geld liggen in Belgische huizen stof te vergaren. Vakantiegangers hebben thuis naar schatting gemiddeld € 32 aan vreemd geld liggen, goed voor in totaal ruim meer dan € 47 miljoen[i].

Eerder dit jaar publiceerde Visa Europe nieuwe cijfers waaruit blijkt dat één Belgische reiziger op vijf (21%) toegeeft thuis nog geld te hebben dat hij op vakantie niet heeft gebruikt. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde reiziger denkt thuis zo’n € 32 aan buitenlands geld, zoals dollars, Britse ponden, yens of roepies, te hebben. Bij één op zeven (17%) loopt dat bedrag zelfs op tot € 50 of meer.

Tegelijk betrapt de helft van de Belgen, die niet al hun vakantiegeld uitgeven, zich erop kwistig met dat geld om te gaan op de luchthaven omdat ze weten dat ze er eenmaal thuis toch niets meer mee kunnen aanvangen.

Jean-Marie de Crayencour, Country Manager Benelux van Visa Europe:

“Belgische vakantiegangers zouden geld kunnen uitsparen in plaats van terug naar huis te keren met een overschot vreemd geld dat ze waarschijnlijk toch niet meer zullen gebruiken. Uit ons onderzoek blijkt dat we in België thuis meer dan € 47 miljoen vreemd geld hebben liggen – zuur verdiende centen die we beter zouden kunnen besteden of aan een goed doel zouden kunnen schenken.”

“En reizigers die hun vakantiegeld tot op de laatste dollar of dirham willen uitgeven, krijgen op de luchthaven vaak last van een oncontroleerbare aanval van koopwoede, waarbij ze spullen kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben. In het buitenland is een Visa-kaart een slimmere manier om te betalen – het is makkelijker, veilig en achteraf keer je niet naar huis terug met een smak vreemd geld dat het daglicht nooit meer zal zien. Wanneer je met de kaart betaalt, gebruik je alleen het geld dat je wil uitgeven.”

[i] Bedrag berekend op basis van het verslag 2014 van de Algemene Directie Statistiek België en cijfers uit het onderzoeksrapport van Visa Europe over grensoverschrijdend betalen (Cross Border Spending). Een vakantieganger of reiziger wordt gedefinieerd als iemand die de voorbije drie jaar minstens één keer in het buitenland is geweest

Berekening: (aantal Belgische volwassenen X 80% van de vakantiegangers) X aantal Belgen die thuis nog buitenlands geld hebben liggen X gemiddeld bedrag dat ze nog over hebben

Vraag 1: Als u nadenkt over wat u met uw overgebleven buitenlands geld doet na een vakantie, welke van de stellingen hieronder beschrijft best wat u ermee doet?

21% antwoordde: “Ik geef het niet uit. Ik bewaar het gewoon in huis.”

49% antwoordde: “Ik let erop dat ik al mijn geld uitgeef voor ik het land verlaat.”

Vraag 2: Hoeveel vreemd geld hebt u naar schatting thuis liggen?

Gemiddeld: € 32