Press Releases | Visa

80% Belgische vakantiegangers kiest voor het buitenland maar verspilt nog steeds tijd en geld met ouderwetse betaalgewoonten

24/06/2015

Press Release Image

De helft van hen verspilt tijd door thuis geld te wisselen terwijl ze gemakkelijk hun kredietkaart kunnen gebruiken

Brussel, 24 juni 2015: België is één van de landen waar men het vaakst kiest voor een vakantie in het buitenland. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Visa Europe over grensoverschrijdend betalen (‘Cross Border Spending’), waarvoor in een jaar tijd meer dan 32.000 mensen in 16 Europese landen werden bevraagd. Er bestaan echter nog heel wat misvattingen over betalen in het buitenland.

Een land vol reizigers, die nog steeds geld wisselen alvorens naar het buitenland te gaan.

80% van de Belgische vakantiegangers[i] ging de voorbije drie jaar op reis naar het buitenland. De helft daarvan reist minstens een keer per jaar naar het buitenland, en de andere helft twee keer of meer per jaar. Daarnaast is een derde van plan om in de toekomst nog meer te reizen dan in de voorbije drie jaar. Uit het onderzoek blijkt echter dat minder dan de helft van de Belgische vakantiegangers (44%) een kredietkaart gebruikt om in het buitenland te betalen. Ze nemen liever contant geld mee door vóór hun vakantie buitenlandse valuta te bestellen. Wel geven ze toe dat dit veel tijd in beslag neemt (43% van de respondenten), en dat het een extra kopzorg is vóór hun vertrek (53%).

Maar het is niet de meest praktische oplossing

Met een kredietkaart betalen is vaak doeltreffender dan geld gaan wisselen. De wisselkoersen zijn niet altijd transparant en er worden vaak kosten aangerekend. Visa Europe publiceert zijn wisselkoersen daarentegen online[ii]. En toch denkt nog altijd een derde van de Belgen die naar het buitenland gaan dat geld wisselen in het wisselkantoor thuis of in de luchthaven goedkoper is dan een kredietkaart gebruiken. Slechts 37% denkt dat de kredietkaart de meest betaalbare manier is om in het buitenland te betalen voor goederen en diensten.

Dat zegt ook Hans Vanhaelemeesch, Chief Communication Officer van Jetair, de reisspecialist in België: “Wij hameren erop hoe belangrijk een kredietkaart is voor wie naar het buitenland reist. Wie op vakantie gaat, kan een klein contant bedrag meenemen voor de eerste behoefte, maar rondreizen met een smak geld is niet praktisch en ook niet veilig. Bovendien is een kredietkaart nodig als je een waarborg moet geven voor de huur van een wagen. Wij, als reisorganisatie, hebben onszelf ook zo georganiseerd. Zo verkiezen we dat klanten met hun kaart betalen voor excursies. Dat is veiliger voor hen en voor ons personeel in het buitenland.

Jean-Marie de Crayencour, Country Manager Belux van Visa Europe, geeft nog een tip om het vakantiebudget te beheren: “Om extra kosten te vermijden, kunnen vakantiegangers best de plaatselijke munt te kiezenals ze betalen of geld afhalen aan de automaat[iii].

Visa-kaarten worden bijna overal geaccepteerd en zijn volkomen veilig

Belgische reizigers gaan nog steeds eerst thuis geld wisselen omdat ze bang zijn dat hun kaart niet zal worden aanvaard, of dat ze op hun vakantiebestemming het slachtoffer zullen worden van fraude. In beide gevallen onterecht.

Visa wordt niet enkel op miljoenen locaties in meer dan 200 landen aanvaard, maar het biedt ook toegang tot geld in eender welke valuta, op eender welk tijdstip dankzij een enorm netwerk van geldautomaten in bijna elk land ter wereld. Wie op reis gaat, kan net als thuis veilig geld afhalen. Visa ontwikkelde ook een handige tool om online de dichtstbijzijnde geldautomaat te zoeken op eender welke bestemming[iv].

Tot slot maakt 58% van de Belgische vakantiegangers zich zorgen over betalen met een kaart, terwijl 73% zich veiliger voelt als hij contant betaalt. Toch bieden Visa-kaarten bescherming tegen fraude in zowel het binnen- als het buitenland. Wie op reis gaat, zou daarom moeten overwegen om minder contant geld mee te nemen en waar mogelijk de kaart veilig te gebruiken. Wanneer de kaart wordt verloren, kan deze eenvoudigweg worden geblokkeerd. Contant geld is echter onherroepelijk verloren.

De Visa-kaart is de slimmere manier om in het buitenland geld uit te geven. Zo hebt u alvast één kopzorg minder voor u op vakantie vertrekt. Het is niet nodig om tijd te verspillen aan het omwisselen van geld wanneer u zich voorbereidt op een vakantie in het buitenland. Uw kaart gebruiken is vaak voordeliger dan contant geld wisselen, en het is veilig en makkelijk. U loopt bovendien minder kans dat u na uw vakantie nog buitenlands geld over heeft,” besluit Jean-Marie de Crayencour.

[i] Vakantieganger of reiziger wordt gedefinieerd als iemand die de voorbije drie jaar minstens één keer in het buitenland is geweest.

[ii] www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates

[iii] Wie op reis gaat, moet dit eerst nagaan bij de thuisbank. De kosten om in het buitenland een kaart te gebruiken, hangen immers af van de tarieven die de bank hiervoor hanteert. Deze worden door elke bank afzonderlijk bepaald en beslist.

[iv] www.visaeurope.com/making-payments/atm-locator