Press Releases | Visa

Visa Europe blijft sneller groeien in België, mede dankzij de lancering van contactloos betalen

28/01/2016

Press Release Image


  • Uitgaven in verkooppunten per kaart in België met 5,8 % gestegen, het aantal transacties met 5 %
  • Uitgaven in e-commerce met bijna 20 % gestegen
  • Contactloos betalen blijft terrein winnen
  • Lancering debetkaartsysteem V PAY in België in de loop van 2017
  • Algemeen recordjaar voor Visa Europe op financieel vlak


Brussel, 28 januari 2016: Visa Europe publiceerde zijn jaarresultaten voor 2015 op dinsdag 26 januari en kondigde vandaag sterke prestaties aan in de verkooppunten in België. Visa verwacht zijn tempo aan te houden in België dankzij de snellere groei van contactloos betalen en de lancering van V PAY.

In 2015 lanceerde Visa contactloos betalen in België

In België ging het Visa voor de wind. De uitgaven per kaart in verkooppunten zijn met 5,8 % gestegen, terwijl het aantal transacties per kaart met 5 % is gestegen. Uitgaven met commerciële kaarten stegen met 9,2 %, wat een natuurlijk gevolg is van de toenemende populariteit van Visa bij ondernemingen en vooral kmo’s. De reden daarvoor hoeven we niet ver te zoeken: Visa wordt wereldwijd onbeperkt aanvaard. Het gebruik van Visa-kaarten in e-commerce kreeg een enorme boost van bijna 20 % in België.

In 2015 maakte de Belgische markt kennis met contactloos betalen. Het aantal contactloze transacties zal snel blijven groeien en contant geld zal snel verdwijnen. Verwacht wordt dat meer en meer banken op de kar van de contactloze betalingen zullen springen. 

30 % van de Belgische handelaars zijn al uitgerust met de contactloze technologie van Visa. Tegen eind 2016 zou dat percentage dubbel zo hoog moeten liggen.

Prima vooruitzichten voor 2016

Dit jaar bereidt Visa de lancering voor van V PAY, dat in 2017 op de markt komt. Bijgevolg zal het aantal processors toenemen, wordt de concurrentie aangewakkerd, de kwaliteit van de dienstverlening verhoogd en de impact van een potentiële dienstonderbreking op handelaars en consumenten beperkt. Mobiele contactloze betalingen zijn de volgende stap richting vernieuwing. Visa’s innovatiecentrum ‘Visa Europe Collab’ heeft als missie het bedenken van nieuwe betaaloplossingen om die daarna in commerciële producten te gieten. Visa is uitstekend geplaatst om innovatieve diensten op de markt te brengen en veiliger te maken met zijn tokenization en cloudgebaseerde betalingstechnologie.

Jean-Marie de Crayencour, Country Manager BeLux, Visa Europe, in een reactie op de publicatie van de jaarresultaten:Er is een mooie toekomst weggelegd voor Visa in Europa en België. Contactloos betalen is nu goed ingeburgerd op de Belgische betaalmarkt en we verwachten dat twee derde van de Belgische handelaars de technologie tegen eind 2016 zullen gebruiken. Voorlopig worden 70 % van de betalingen in de kleinhandel nog altijd contant afgehandeld in Europa. Er is dus nog veel ruimte om te groeien, zeker in België. We staan nog maar aan het begin van ons avontuur.”

Recordgroei voor de groep in 2015

Visa Europe kondigde twee dagen geleden aan de hoogste omzet ooit te hebben geboekt: € 2,31 miljard, een stijging van 25 % jaar op jaar (jaar tot juni 2015). De kosten werden voor het vierde jaar op rij stabiel gehouden en de organisatie betaalde een recordbedrag van € 739 miljoen terug aan zijn leden-aandeelhouders in de vorm van kortingen en initiatieven waarin samen wordt geïnvesteerd.

Visa Europe verwerkt nu meer dan € 1 van elke € 6 die in Europa wordt uitgegeven. Het aantal Visa-kaarten dat in Europa in omloop is, bedraagt 522 miljoen. Dat is meer dan één Visa-kaart per volwassene. De uitgaven in verkooppunten zijn het voorbije jaar met 7,7 % toegenomen (tot € 1,58 biljoen).

2015 was een succesvol jaar voor Visa in Europa. In het afgelopen boekjaar, tekenden we een stijging van onze omzet op van 25 procent, het beste resultaat in de loop van het bestaan van ons bedrijf. Ons succes is het resultaat van onze jarenlange samenwerking met onze partners en klanten, die we verder zullen blijven versterken in de toekomst”, aldus Regional Manager Director Central Europe Albrecht Kiel.

EINDE

Over Visa Europe

Visa Europe is een aanbieder van betalingstechnologie die eigendom is van en wordt beheerd door aangesloten banken en overige aanbieders van betalingsdiensten uit 38 landen.

Visa Europe speelt een centrale rol in de wereld van betalingen. Het biedt de service en de infrastructuur aan die elektronische betalingen mogelijk maken voor miljoenen Europese consumenten, bedrijven en overheden. Visa’s leden zijn verantwoordelijk voor de uitgifte van de betaalkaarten, de contracten met winkeliers en het bepalen van de tarieven voor kaarthouders en winkeliers. Visa Europe is de grootste verwerker van transacties in Europa en is verantwoordelijk voor meer dan 18 miljard transacties per jaar.

Er zijn in Europa meer dan 500 miljoen Visa-kaarten in omloop. Van elke € 6 aan transacties verloopt er meer dan € 1 via een Visa-kaart. De totale uitgaven met Visa-betaalkaarten zijn goed voor meer dan € 2 biljoen per jaar, waarvan € 1,5 biljoen bij verkooppunten.

Visa Europe is een onafhankelijk bedrijf met een exclusieve, onherroepelijke en eeuwigdurende vergunning om het merk Visa te gebruiken in Europa. Visa Europe werkt samen met Visa Inc. om wereldwijde Visa-betalingen mogelijk te maken in meer dan 200 landen en gebieden.

Ga voor meer informatie naar www.visaeurope.com en @VisaEuropeNews

Om het volledige jaarverslag van Visa Europe te raadplegen, klik hier.