Press Releases | Visa

Visa Europe gaat Tokenisation Service op grotere schaal gebruiken voor cloud-gebaseerde betalingen, en veel meer

16/02/2016

Press Release Image

Voor snelle en contactloze betalingen op elke locatie, elk tijdstip en elk apparaat.

Londen, 16 februari 2016: Visa Europe kondigt vandaag aan de Visa Europe Payment Tokenisation Service (VEPTS) op grotere schaal te zullen gebruiken. Zo kunnen financiële en andere instellingen het systeem van tokens integreren in:

  • Diensten waarbij betalingsgegevens worden opgeslagen in de cloud, zoals apps voor mobiele betalingen van banken, en diverse draagbare en andere geconnecteerde apparaten;
  • Internet Browser-gebaseerde portemonnees en betaalmethodes specifiek bedoeld voor de detailhandel zoals Visa Checkout; en,
  • Card on file-betaalmethodes zoals vaak gebruikt door vooraanstaande online retailers en handelaars.

Daardoor groeit het bestaande draagvlak van Visa Europe voor mobiele betalingservaringen waarbij betalingsgegevens op een mobiel apparaat worden opgeslagen.Tokenisatie is voor de consument een eenvoudige manier om zijn betaalkaart snel te koppelen aan diensten voor digitale betalingen, waarmee hij ook zeker weet dat zijn gegevens veilig blijven wanneer hij in een winkel of online betaalt.

De uitbreiding van VEPTS biedt meer instellingen de mogelijkheid om actief te zijn in het ecosysteem voor betalingen, van financiële instellingen tot technologiepartners, allemaal via één platform voor tokenisatie, door Visa ter beschikking gesteld. Zo kunnen ze nieuwe digitale producten ontwikkelen of bestaande op punt stellen als reactie op de groeiende vraag van de consument naar meer comfort en veiligheid. Doordat VEPTS op grotere schaal zal worden gebruikt, zullen er veel nieuwe betaalmethodes komen; het logische gevolg van de groeiende trend waarbij eenvoudige, innovatieve betaalervaringen worden ontwikkeld die stevig kunnen worden geïntegreerd in apps, en allerlei geconnecteerde apparaten.

“Overal in Europa komen mensen in contact met vernieuwende technologieën die snelle, contactloze betalingen mogelijk maken, waar en wanneer ze willen en ongeacht welk apparaat ze daarvoor bij de hand nemen. Wij verwachten dat tegen 2020 één consument op vijf zijn smartphone op dagelijkse basis zal gebruiken om zijn aankopen te betalen[1], en dat de helft van de transacties die Visa verwerkt via smartphone of tablet zal worden uitgevoerd[2],” zegt Sandra Alzetta, Executive Director Product Enablement voor Visa Europe. “Wanneer we kijken naar contactloze betalingen, zien we dat het gebruik het voorbije jaar is verdubbeld en de uitgaven zelfs zijn verdrievoudigd. Op basis van die cijfers geloven we dus dat we nog vrij voorzichtig zijn geweest in onze voorspelling.

“De bedoeling is om onze service via een aantal nieuwe technologiepartners ter beschikking te stellen van banken die klant bij ons zijn. Zo zullen nog meer consumenten toegang krijgen tot een aantal fantastische, nieuwe betaalervaringen via hun gsm, tablet en allerlei andere 'geconnecteerde' apparaten.”

Hoe werkt tokenisatie?

Uit een studie van Visa Europe uit 2015 blijkt dat 62 % van de respondenten zich zorgen maakte over de veiligheid van hun gegevens in mobiele en digitale betaalomgevingen. Volgens veiligheidsexperts is betalen met tokens “de beste oplossing op de markt om de veiligheid van betalingsgegevens gevoelig te versterken zonder veranderingen aan de kant van de kaarthouder”[3]. Bij tokenisatie worden gevoelige gegevens 'gedevalueerd' voor ze verzonden worden, waardoor ze in de verkeerde handen niets meer waard zijn.

Tokenisatie helpt om de kaartgegevens van de consument veilig te houden, ongeacht hoe die betaalt: de eigenlijke kaartgegevens worden vervangen door een reeks cijfers (de token) zodat de onderliggende kaartgegevens geheim blijven, waar de token ook is opgeslagen. Wanneer een consument een betaling verricht via een 'tokenised' betaalservice, dan wordt er een token in het betaalproces geplaatst, in plaats van de rekeninggegevens van de kaarthouder.

Omdat er meer dan een token per kaart kan worden gecreëerd, biedt tokenisatie financiële instellingen ook de mogelijkheid de omgevingen waar een bepaalde token kan worden gebruikt op een flexibele manier te controleren en te beheren. Als gevolg daarvan kunnen zij hun kaarthouders nieuwe betaalmethodes met hun favoriete kaart bieden. Zo kan een token die voor een bepaalde mobiele / in-app betaalservice is aangemaakt niet opgeslagen worden en elders voor een online aankoop gebruikt worden. Maar er is nog een voordeel: als het apparaat van de consument verloren of gestolen is, kan de kaarthouder of zijn bank snel en eenvoudig een token onbruikbaar maken, zonder dat de aan de token gelinkte Visa-kaart moet worden opgezegd. Evenzo kan een consument met een verloren of gestolen kaart zijn 'tokenised' smartphone blijven gebruiken voor betalingen, in afwachting van zijn nieuwe kaart.

Visa Europe blijft zijn service uitbreiden zodat uitgevers, handelaars en kopers kunnen genieten van de voordelen van tokenisatie om alle vormen van digitale betalingen op een veilige manier te beheren en het bestaan ervan te verzekeren.

EINDE


[1] Mobile Money Study, mei 2015

[2] Interne prognose

[3]Artikel door Edouard Kovacs: 'Tokenisation: Benefits and Challenges for Securing Transaction Data', SecurityWeek, 14 november 2014.