Press Releases | Visa

Drie miljard contactloze betalingen in de afgelopen 12 maanden in Europa – contactloos betalen steeds populairder

12/05/2016

Press Release Image
  • 1 op de 5 persoonlijke betalingen verloopt nu contactloos
  • 3 miljard contactloze transacties via het betaalschema van Visa Europe tussen 1 mei 2015 en 30 april 2016
  • In Europa zijn momenteel 165 miljoen Visa Europe betaalkaarten en 3,2 miljoen verkooppunten waar(mee) contactloos kan worden betaald

Brussel, 12 mei 2016: De mijlpaal van drie miljard contactloze betalingen in de afgelopen twaalf maanden is bereikt, dit is bijna een verdriedubbeling vergeleken met het jaar ervoor. Europese consumenten gebruikten in april hun kaarten 360 miljoen keer voor een contactloze betaling– dat zijn bijna 140 transacties per seconde en een toename van 150% in vergelijking met de 143 miljoen transacties in april 2015. Opmerkelijk is dat het gemiddelde bedrag dat contactloos werd betaald met 12% toenam tot €13,83.

Van alle door Visa Europe afgehandelde persoonlijke betalingen is het aandeel contactloze betalingen gestegen van 1 op de 60, in 2013, tot meer dan 1 op de vijf vandaag. De populariteit van de snelle betaalmethode is toegenomen doordat veel winkels waar consumenten hun dagelijkse boodschappen doen contactloze betalingen zijn gaan aanvaarden. Consumenten gebruiken contactloos betalen om bijvoorbeeld hun lunch of koffie af te rekenen; restaurants maken dan ook de grootste toename van contactloze transacties mee (153%) gevolgd door algemene retail (146%) en supermarkten (119%) en overige eetgelegenheden zoals fastfood restaurants (96%).

Er zijn nu meer dan 3,2 miljoen terminals in gebruik in winkels en restaurants in Europa, een groei van 23% ten opzichte van de 2,6 miljoen in april 2015. Dit aantal zal verder toenemen, omdat vrijwel alle terminals die worden verspreid in Europa vanaf dit jaar uitgerust zijn met de technologie die contactloos betalen mogelijk maakt. Dit helpt handelaren bij het bereiken van het doel om alle terminals in Europa geschikt te maken voor contactloze betalingen in 2020. Visa Europe werkt samen met banken en andere partners om te zorgen dat alle consumenten in 2020 toegang hebben tot ten minste een device waarmee zij contactloos kunnen betalen (zoals betaalkaart, mobile, wearables etc.).

Consumenten in Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk gebruiken contactloze betalingen het meest. De Britse contactloze betalingen stegen met 300%, van 51 miljoen transacties in april 2015 tot 153 miljoen in april 2016. Het aanhoudende succes van contactloze betalingen tijdens het pendelen met de Transport for London diensten is een van de redenen voor deze versnelde groei, aangezien er meer dan 400 miljoen contactloze ritten zijn geweest sinds de lancering (bijna 9 op de 10 die zijn met behulp van Visa-kaarten). Daarnaast worden consumenten dankzij de lancering van de mobiele betalingsdiensten, Apple Pay evenals de Barclaycard’s bPAY, aangemoedigd om nieuwe manieren van betalen in gebruik te nemen. Enkele van de meest populaire contactloze handelaren in het Verenigd Koninkrijk zijn Tesco, The Co-Operative, Transport for London, McDonald's en Marks & Spencer.

Jean-Marie de Crayencour, Country Manager BeLux bij Visa Europa reageert: “In 2015 vond de lancering van contactloze betalingen in de Belgische markt plaats en tegen het einde van 2016 zou twee derde van de Belgische handelaars de technologie moeten omarmen. Sinds het begin van dit jaar bieden ook de Luxemburgse banken contactloze credit cards aan. Het aantal contactloze transacties in België en Luxemburg zal zijn snelle groei voort zetten in 2016, zeker met de enorme ontwikkeling die we zien in Europa.”

Tristan Kirchner, Executive Director, Product Management van Visa Europe besluit:“In de afgelopen twaalf maanden hebben we de buitengewone groei van contactloos betalen door zien zetten. Deze snelle, veilige en makkelijke manier van betalen bereikt steeds meer consumenten en ondernemers in heel Europa. Het succes komt niet vanzelf en is te danken aan de inspanning van de vele Visa teams en de hele betaalindustrie. Momenteel wordt hard gewerkt aan de technologie van morgen, met nieuwe wearables en mobiele betaaloplossingen.”