Press Releases | Visa

Cash betalen is een Geest van Voorbije Kerstmis

15/12/2016

Press Release Image

Brussel, 15 december 2016 – Visa Inc. (NYSE: V) Of ze nu online aankopen doen of in de winkel, cadeautjes kopen of gewoon genieten van de kerstvreugde: consumenten laten cash geld steeds vaker links liggen en kiezen voor het gemak en de snelheid van contactloze kaarten en nieuwe betaalmethodes.

CONTACTLOOS BETALEN NEEMT TOE

Met 165 miljoen contactloze kaarten en 3,4 miljoen NFC-betaalautomaten in Europa is het gebruik van contactloos betalen gestegen van 36% in 2015 tot 52% in 2016. Dat blijkt uit cijfers uit de Digital Payments Study 2016 van Visa. In België maakte 40% van de ondervraagden het voorbije jaar gebruik van een contactloze kaart. In 2015, het jaar dat de technologie werd gelanceerd, was dat nog 0%.

De trend doet zich niet enkel voor bij jonge, meer technisch onderlegde consumenten. Contactloos betalen is toegenomen in alle leeftijdsgroepen, met het grootste groeipercentage in de groep van 55- tot 64-jarigen. Daar steeg het gebruik in heel Europa met 64% sinds 2015.

CONTACTLOOS BETALEN WERKT NIEUWE BETAALMETHODES IN DE HAND

Bovendien heeft het gebruik van contactloze kaarten een tastbaar effect op andere betaalmethodes. In België zijn contactloze gebruikers doorgaans sneller geneigd om hun mobiele apparaat te gebruiken om te betalen in een handelszaak (47% contactloze gebruikers tegen 32% niet-contactloze gebruikers), te shoppen via de app van de handelaar (47% tegen 32%) of te betalen voor een maaltijd (43% tegen 29%).

Naast de voordelen die contactloos betalen hen biedt, zien consumenten ook de voordelen van andere betaalmethodes in. In 2016 gaf 25% van de Belgische consumenten aan dat ze op dat moment gebruikmaakten van apps voor mobiele betalingen, en 68% verwacht over drie jaar mobiele apparaten te zullen gebruiken voor zaken zoals online bankieren, online shoppen, apps van handelaars, ... Eén Belg op drie (30%) gaf toe dat de mogelijkheid om te betalen met een mobiel apparaat of wearable het makkelijker maakt om de zaken te kopen die hij nodig heeft. 

Dit extra gemak geeft ook het gebruik van digitale portefeuilles in verschillende aankoopkanalen een boost. Belgische consumenten willen digitale portefeuilles gebruiken om aankopen te doen face-to-face (40%), via apps (53%) en online (54%). De mogelijkheid om altijd en overal te kunnen betalen, met één klik en het extra gebruiksgemak zijn voor hen de belangrijkste voordelen.

SHOPPERS COMBINEREN FYSIEK EN ONLINE WINKELEN

Uit de Digital Payments Study van Visa blijkt ook dat shoppers vaak online en fysieke kanalen combineren wanneer ze aankopen doen, en dan vooral voor duurdere producten. Zes op de tien Belgische consumenten (57%) doen aan 'showrooming'. Zij gaan een product eerst in de winkel bekijken en kopen het pas daarna online. Bijna evenveel consumenten (64%) doen dan weer aan 'webrooming'. Zij zoeken eerst naar de voordeligste prijs online, waarna ze het product dan in de winkel van die handelaar kopen.

Ondanks de stijgende trend om online kerstinkopen te doen, gaan shoppers nog altijd graag naar een échte winkel. 57% van de Belgische consumenten vindt het nog altijd leuk om te praten met verkopers en het potentiële cadeau in levenden lijve te zien en voelen.

Jean-Marie de Crayencour, Country Manager Belux bij Visa Europe“Doordat Europese consumenten steeds meer vertrouwd raken met contactloze kaarten, raken mobiele portefeuilles en andere digitale betaalmethodes ook geleidelijk aan ingeburgerd. Tijdens de kerstperiode zullen de mensen tal van verschillende methodes gebruiken om de feestmaaltijd en de cadeautjes onder de kerstboom te betalen. De consumenten kunnen kiezen uit een hele reeks van nieuwe, snelle, makkelijke en veilige betaalmethodes. Het succes van de handelaars zal deze kerstperiode afhangen van hun vermogen om de consumenten toegang te bieden tot hun favoriete betaalmethode.”