Press Releases | Visa

Visa Technologie breidt mobiel betalen tegen eind 2017 uit naar 12 Europese landen

21/02/2017

Press Release Image
  • Visa Token Service, voor veilig en eenvoudig mobiel betalen is beschikbaar in vijf Europese landen met nog eens zeven landen in de pijplijn, inclusief België
  • Europese consumenten betalen gemiddeld € 9 bij face-to-face transacties wanneer ze betalingen uitvoeren met hun mobiele telefoon.
  • Meer dan 1.2 miljoen Europese handelaars beschikken over contactloze betaalterminals en versnellen het gebruik van mobiele betalingen.

Brussel, 21 februari 2017 – Bij de opening van zijn nieuwe innovatiecentrum in Londen kondigde Visa Inc. (NYSE: V) vandaag aan dat meer dan 12 Europese landen tegen eind dit jaar de Visa Token Service zullen invoeren, inclusief België. Deze nieuwe technologie vervangt de betaalinformatie van de consument door een digitale token, waardoor mobiel en online betalen nog veiliger en makkelijker wordt.

De technologie wordt al gebruikt voor mobiele betalingen met meer dan 1.300 financiële partnerinstellingen in 27 landen wereldwijd, waaronder Frankrijk, Ierland, Polen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Visa werkt samen met klanten en partners om het gebruik van de technologie verder te verspreiden en beschikbaar te maken voor online betalingen. Vandaag kondigt Belfius Bank in België een nieuwe functie aan van de Belfius Mobile app, waardoor klanten binnenkort met hun Visa-kaart aankopen kunnen doen via hun smartphone, dankzij de contactloze mobiele betalingstechnologie van Visa.

De Visa Token Service, gepionierd door Visa in 2014, is een technologie die de populaire mobiele betalingsdiensten ondersteunt, zoals Apple Pay en Android Pay. Hiermee kan de consument zijn betaalrekening veilig opladen en gebruiken op een mobiel toestel. De technologie is de sleutel tot de visie van Visa met betrekking tot het Internet of Things: veilige en eenvoudige handel mogelijk maken op geconnecteerde apparaten, zoals smartphones, tablets, wearables, tot zelfs auto's en huishoudapparaten.

Sandra Alzetta, Executive Director Digital Solutions bij Visa: Sinds 2015 merken we dat mobiel betalen overal in Europa aan populariteit wint. De volgende stap voor Visa is het uitbreiden van de Token Service, om handelaars een eenvoudige oplossing aan te bieden die de betaalinformatie van de klant eenvoudig opslaat en een veilige handel mogelijk maakt met een ruim assortiment van geconnecteerde apparaten.”

Voornaamste groei-impulsen voor mobiel betalen in Europa

Veiligheid, gebruiksgemak en een uitgebreid netwerk van verkooppunten die contactloos betalen mogelijk maken, zijn de belangrijkste stuwers van de groei in mobiel betalen in Europa. Dankzij Visa Token Service kan de consument met een gerust hart shoppen met zijn mobiele apparaat. Hij betaalt probleemloos voor alledaagse aankopen, zoals een kaartje voor het openbaar vervoer, een koffie of entertainment. Bovendien installeren Europese handelaars steeds meer nieuwe technologie die zowel betalingen met de kaart als mobiele betalingen (via NFC) ondersteunt.

  • De top 5 handelscategorieën in Europa voor mobiel betalen zijn restaurants, supermarkten, vervoer/mobiliteit, kant-en-klare maaltijden en dranken, en ontspanning en entertainment.
  • Wanneer deEuropese consument met zijn mobiele apparaat betaalt, geeft hij gemiddeld € 9 uit in de winkel en € 41 online.
  • Op reis in het buitenland hebben Europeanen hun mobiele apparaat in 91 landen wereldwijd gebruikt voor hun aankopen. Dat bewijst dat de consument er alle vertrouwen in heeft om zijn smartphone of tablet te gebruiken bij het shoppen in een ander land.
  • Er zijn meer dan 1.2 miljoen handelaars in Europa die contactloze betalingen via kaart en mobiele apparaten in de winkel mogelijk maken[1], samen goed voor meer dan 5 miljard contactloze aankopen door Europese Visa kaarthouders[2]. Dat is 32% van alle transacties die Visa verwerkt in fysieke verkooppunten[3].

Handel met Internet of Things (IoT) mogelijk maken

Visa’s Token Service en de capaciteit om gevoelige betaalinformatie van de consument te verwijderen uit digitale kanalen is essentieel voor een veilige handel met een ruim assortiment van apparaten die verbonden zijn met het IoT, van horloges tot ringen, huishoudapparaten of zelfs auto's.

De wereldwijde samenwerking tussen Visa en IBM, die vorige week aangekondigd werd op de opening van het nieuwe IoT Watson Research Center van IBM in München, is bedoeld om daarvoor zorgen en is gebaseerd op een gezamenlijke visie en overtuiging dat we een veilige betaaloplossing kunnen inbouwen in veel van de 20 miljard geconnecteerde voorwerpen die er naar schatting tegen 2020 zullen zijn[4].

Als onderdeel van de samenwerking tussen beide bedrijven zullen we de Visa Token Service beschikbaar maken via een netwerk van token service providers (TSP's) met wie we samenwerken in het licht van ons Visa Ready-partnerprogramma.

[1]Source Visa Europe Processing Data, January 2017

[2] Source Visa Europe Processed Data, December 2016

[3] Source Visa Europe Processed Data, December 2016

[4] Gartner, IoT report, November 2015, http://www.gartner.com/newsroom/id/3165317