Press Releases | Visa

Visa verwelkomt beslissing om limiet voor contactloos betalen in België te verhogen naar 50 euro

06/04/2020

Press Release Image

Brussel, 6 april 2020 – Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, kondigde aan dat de Belgische consumenten vanaf 15 april 2020 contactloze betalingen tot 50 euro zullen kunnen uitvoeren met hun kaarten (daarmee wordt de vorige maximumgrens van 25 euro opgetrokken). Deze verhoogde limiet zal pas beschikbaar zijn als alle partijen in de betalingssector de nodige technische updates hebben doorgevoerd. Dit was een collectieve beslissing binnen de bankensector en het ecosysteem van betalingsverkeer.

De Belgische consument zal binnenkort tot 50 euro kunnen aankopen zonder dat hij een pincode hoeft in te geven. Deze nieuwe limiet vereist een technische update van de Belgische financiële instellingen, de acquirers en de handelaars om voor alle Visa-kaarten contactloze betalingen tot 50 euro mogelijk te maken. Deze update zou normaal in werking treden vanaf 15 april 2020.

Contactloos betalen via smartphone

Ondertussen kunnen Belgische consumenten nog steeds contactloos betalen met hun kaart voor elke aankoop van minder dan 25 euro en met hun smartphone voor een aankoop van meer dan 50 euro. In België kunnen consumenten al sinds 2017 contactloze betalingen doen boven de 25 euro met hun smartphone. Dit komt omdat ze zich kunnen identificeren via methodes zoals vingerafdruk en gezichtsherkenning. Visa werkte zeer nauw samen met de Belgische banken om contactloze betalingen via smartphone mogelijk te maken.

Veilig en gemakkelijk contactloos betalen

In de afgelopen weken hebben de overheden en de betalingsindustrie in landen als Griekenland, Ierland, Malta, Polen, Turkije en Spanje samengewerkt om de limiet voor contactloze betalingen te verhogen. Ze beantwoorden daarmee de consumentenbehoefte om contactloos te kunnen betalen voor essentiële aankopen. Op 25 maart heeft de Europese Bankautoriteit ook een statement uitgestuurd om de Europese betalingsindustrie aan te moedigen de limieten voor contactloze betalingen te verhogen tot 50 euro. Dit om ervoor te zorgen dat de consument gemakkelijker, flexibeler en vooral veiliger kan betalen. Contactloze transacties behoren immers tot de laagste fraudepercentages van alle soorten betalingen. In landen waar contactloze betalingen op grote schaal worden gebruikt, blijft de fraude op het verkooppunt op een historisch dieptepunt.

Jean-Marie de Crayencour, Country Manager van Visa in België en Luxemburg: “Gezien de huidige wereldwijde situatie zijn we bij Visa vastbesloten om hand in hand met onze partners te werken aan de implementatie van verhoogde contactloze limieten voor consumenten en handelaren. In die zin juichen wij de maatregelen toe die de lokale overheden en de betalingsindustrie hebben genomen om de contactloze betalingslimieten te verhogen en prijzen wij de financiële instellingen voor hun inspanningen om de vereiste technische veranderingen door te voeren".