Visa Digital Solutions
Host digitale rekeningen - en creëer intussen uw eigen merkervaringen.
Host digitale rekeningen - en creëer intussen uw eigen merkervaringen.
Samenwerken met Visa gaat verder dan louter het accepteren van Visa-kaartbetalingen op uw bedrijfslocatie. Onze loyaliteitsoplossingen zijn ontworpen om u te helpen uw verkoop te stimuleren en nieuwe klanten aan te trekken.
Slimmere, effectievere marketingprogramma's om uw bedrijf te laten groeien.
Verwerf, behoud en vergroot uw klantenbestand met data-driven inzichten.
Visa-regels bepalen dat alle Visa-klanten zich moeten houden aan de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS). De PCI DSS is een uitgebreide beveiligingsnorm die bedoeld is om organisaties te helpen klantrekeninggegevens proactief te beschermen. Visa-kaartuitgevers die rechtstreeks verbonden zijn met VisaNet en namens andere Visa-klanten verwerken, dienen elke 12 maanden hun PCI DSS-compliance aan te tonen tegenover Visa.
Alle andere Visa-kaartuitgevers moeten voldoen aan de PCI DSS, maar zijn niet verplicht om hun compliance rechtstreeks tegenover Visa aan te tonen. Visa heeft de bevoegdheid om klanten of hun dienstverleners te vragen compliance aan te tonen.
De PIN-beveiligingsrichtlijnen voor kaartuitgevers bevatten best practices en aanbevelingen voor kaartuitgevers die in hun omgeving PIN-codes beheren. Visa moedigt kaartuitgevers sterk aan om deze richtlijnen te bekijken en te volgen, ter bescherming van PIN-gegevens in het werkgebied van kaartuitgevers.
Visa-kaartuitgevers zijn verplicht alle externe agenten die ze gebruiken, te registreren om ervoor te zorgen dat de Visa-regels en beleidsbepalingen inzake hun gebruik van Third Party Agents (TPA) worden nageleefd. Het TPA-registratieprogramma helpt Visa en kaartuitgevers om TPA-relaties beter te beheren.
Visa-kaartuitgevers dienen passende due diligence uit te voeren alvorens een TPA te gebruiken. Ook dienen zij ervoor te zorgen dat zij beleidsbepalingen en procedures hebben ingesteld voor een adequaat toezicht op, en beheersing van, de TPA in hun Visa-programma.
De Issuer Common Point of Purchase (CPP)-rapportage levert kritische informatie die helpt de veiligheid van het betalings-ecosysteem te bewaken. Aangezien compromittering van gegevens blijft optreden, proberen veel Visa-klanten vast te stellen of er een CPP bestaat. Om kaartuitgevers te helpen claims over vermoedelijke compromittering van gegevens te valideren, is Visa gaan samenwerken met kaartuitgevers om een verbeterd CPP-formulier te ontwikkelen (versie voor Azië/Pacifisch gebied, Canada, CEMEA, LAC, VS) voor eenvoudig rapporteren aan Visa. Dit rapport is vereist voor het starten van een onderzoek. Het CPP-formulier helpt ook om een gemeenschappelijk proces af te stemmen dat alle kaartuitgevers moeten volgen om een onderzoek te kunnen starten.
Download de beknopte handleiding
Sinds 1 mei 2016 moeten kaartuitgevers in Noord- en Zuid-Amerika gebruik maken van het nieuwe rapportageformulier voor het Common Point of Purchase (CPP). Visa-klanten gaan voor meer informatie of voor het verkrijgen van het nieuwe CPP-rapportageformulier naar VisaOnline.com.
Meer informatie over de minimumvereisten waaraan Visa-klanten moeten voldoen bij het beheren van externe agenten.
Meer informatie over het uitvoeren en beheren van programma's voor prepaidkaarten.
Meer informatie over het deelnemen aan het Payment Card Industry Security Standard Council Qualified Integrators and Resellers (QIR) Program.
Ontvang antwoorden op algemene vragen over het Third Party Agent Registration Program.